A felvonultatott gépek mintegy 90%-a új gazdára szokott találni.

Évről évre a németországi Meppenben tartják meg a használt mezőgazdasági gépek és traktorok legnagyobb európai gépaukcióját (árverését) - olvasható az Eilbote oldalán.


Ebben az évben több mint 1000 db gép került árverésre - illusztráció: proplanta.de

Többnyire traktorok és kombájnok voltak az elárverezett gépek között, de egyéb

  • betakarítógépek,

  • bálázók,

  • talajművelő és vetőgépek,

  • permetezők és műtrágyaszórók


is szép számmal szerepeltek.

Ugyancsak jelentős volt a felhozatal önjáró rakodókból, hofladerekből és pótkocsikból is.

Az aukcióra adószámmal térítésmentesen, kaució nélkül regisztrálhattak az érdeklődők. Az aukcióra benevezett gépek hónapokkal az árverés előtt felkerültek az internetre az aukciót bonyolító Ritchie Bros Meppen Team honlapjára, amelyet az érdeklődők részletes adatokkal együtt megismerhettek, valamint az árverés előtt egy héttel kiállításra kerültek az aukció helyszínén is, ahol az érdeklődők szemrevételezhették azokat.

Az árverés során a gépek felvonulnak a fedett lelátókon helyet foglaló érdeklődők előtt, akik számtárcsák felmutatásával licitálhatnak az egyes gépekre.

A licitálók között legtöbben olyan gazdák voltak, akik gépet kerenek, de megtalálhatók közöttük bel- és külföldi használtgép-kereskedők is. Ez utóbbiak egy része Kelet-Európából és a Közel-Keletről érkezett. A meppeni használtgép-aukció a legsikeresebbek közé tartozik, mivel a felvonultatott gépek mintegy 90%-a új gazdára talál az árverés során.

agrotrend.hu